Stikkord

,

calculate_social_media_roi

Tradisjonell reklame  handler om at en bedrift setter opp en anonnse i avisen og gir deg muligheten på å se dem. Den eneste som kan beregnes fra denne er hvor mange potensielt når. En får ingen svar, men en kan se på utvikling av salgstallene og om de fikk et løft etter annonsen. Hvis salget kan du regne deg frem til ROI (return of investment) ved å ta hva du tjenste , minus kostnad og dele på kostnaden.

ROI = (Gain from investment – Cost of Investment)/Cost of Investment

Sosiale medier og nettanonsering gir oss muligheten til å spore en vei en kjøper tar gjennom prosessen. Slik kan en få vite mye mer. En kan få vite hvorfor din kunde gjorde kjøpet og hva som var det utslagsgivende. En kunde kan etter å ha snakket med en venn via Facebook, gått til websiden og så til handlekurven. For å kunne vise ROI på sosiale medier er det viktig å at en bedrift setter seg klare, relevante og signifikante mål. Mange bedriften/firmaer opprettet Facebook- eller Twitterkonto uten å tenke gjennom hvilken rolle sosiale medier skal spille i forhold til bedriftens egentlig mål.

Followers

Uten invisteringer får en ingen resultater. En må invistere både tid og ressurser for å få det til å fungere. En kan måle resultater på flere måter og måle resutater hvis en velger å ikke gjøre noe. En kan måle engasjement, deltagelse, hvor mye en er involvert, oppmerksomhet og tillit.

I sosial medier opererer en med to forskjellige reultater:

  • Ikke finansielle resultater: besøk til websiden, endring i positiv omtale, økt antall komentarer i bloggen, re-tweets, antall klikks på et anonnse
  • Finansiele resultater: redusert kostnader i kundeservice, økt salg hvor mye og hvor ofte

En vil se for seg at finansielle resultater vil være viktigste i forhold til Return, men endret omfang av positiv omtale vil lønne seg i lengden. Det er bare vasnkelig å sette reele tall og resultater på det. Derfor er det viktig at en bedrift har fokus på hvilke mål en har med sosiale medier både finansielle og ikke finansielle.

Salg: For en bedrift vil si at salg er den avgjørende faktor fordi det er dette en bedrift lever av. Hver dag snakker mennesker på Facebook eller Twitter om bedriftens produkter. Hvis bedriften klarer å fange opp disse diskusjonene, se hva folk lurer på og strekke et hjelpende hånd med å vise dem gode ressurser med å ta valg kan det føre til at kunden bestemmer seg å handle hos bedriften.

Kundeservice: Å tilby kundeservice på sosiale medier vil si at andre kunder vil hjelpe kunder slik at en ikke vil måtte bruke store ressurser ved å tilby kundeseport en til en pr. telefon. Klarer en å sette kroner på hver enkel hjulpet kunde i sosiale medier og ser dette opp mot hva det koster via telefonen i tillegg til at det er flere som ser samme meldingen vil man se en stor finansiell ROI.

Merkevarekjennskap: Det er et forutsetning at kunder kjenner til bedriften hvis den skal bli valgt. Jo flere som vet om bedriften, jo større sjanse for at bedriften blir oppdaget og valgt blant alle konkurentene. Hvis en i en periode øker antall følgere eller likes vil en si at en har skapt større merkevarekjennskap. Det er lett å måle om hvor mange er det som “snakker” om din bedrift, men det som kan være aktuelt å måle er om det er flere som “snakker” om din bedrift enn de gjør om konkurrenten.

Ambasadører: Kvalitet er bedre enn kvantitet. Det at en har mange følgere vil ikke si at en har dedikerte følger esom aktivt følger med å hva bedriften har å si. Det er bedre å ha 100 aktive følgere enn 10000 inaktive. Det som gir verdi er at kunder  kommenterer på siden, deler innlegge og retweeter. Dett gjør at bedriften når flere kunder og øker sin merkevarekjennskap. Å måle hvor mye kunder jobber for en bedrift vil kunne deretter sees i samenheng med finanselle resulateter som økt salg.

Hvis en bedrift vil lykkes med sosial medier må den: sette realistiske og konkrete mål som støtter under bedriftens mål, sette verier på det den vil oppnå og måle hvor godt bedriften oppnår de.